Kireçlenme temelde bir kıkırdak hastalığıdır. Ancak ileri dönemlerde eklemin diğer yapıları da etkilenir ve sonuçta eklemde yetmezlik yani normal işlevini yapamama durumu gelişir. Kalça eklemi kireçlenmesi çeşitli nedenlerle bu eklemi oluşturan kemiklerin yüzeyini kaplayan kıkırdağın aşınması ve zamanla kemiklerin deforme olması olarak tanımlanabilir. Kalça eklemi vücutta ağırlık taşıyan eklemlerden birisi olması nedeniyle aşınma ve bozulmaya en sık uğrayan eklemlerdendir. Genelde 60 yaşın üzerinde görülse de, doğumsal kalça çıkığı, travmalar, artritler ve çocukluk çağı kalça kemiği hastalıkları gibi durumlarda daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir.
Kalça Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kalça kireçlenmesi diz kireçlenmesinden daha az görülmesine rağmen, hastaların hayatını daha çok zorlaştırıp yaşam kalitelerini daha fazla etkileyebilir. En önemli şikayet ağrıdır. Oturup kalkma, merdiven inip çıkma, arabaya inme binme, çorap giyme gibi günlük aktivitelerde ağrı ve güçlük yaşanması önemli belirtilerdir. Hastalık ilerledikçe daha basit aktivitelerde bile ağrı ve zorluk hissedilmeye başlanabilir. Daha da ilerleyen dönemlerde istirahat sırasında da ağrı hissedilebilir. Ağrının derecesi sabit değildir. Bazı aylarda veya günlerde daha fazla olabildiği gibi, ağrısız dönemler de yaşanabilir. Eklemin hareket yeteneğinin ileri derecede kısıtlandığı durumlarda yürüme güçlükleri ortaya çıkar.
Kalça Kireçlenmesi Tanısı Nasıl Konur?
Dikkatli bir fizik muayene ile kalça ağrısının nereden kaynaklandığı konusunda fikir sahibi olunabilir. Diğer bölgelerden yansıyan veya yayılan ağrıları ayırt etmek ve kalça ekleminin durumunu görüntülemek için genellikle röntgen filmi çektirilir. Bazı özel durumlarda ise ultrason, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme incelemeleri gerekebilir. Yine doktorun uygun görmesi halinde kan tahlili yapılması gerekebilir.
Kireçlenmenin Nedenleri
Erken çocukluk döneminde kalça ekleminde ortaya çıkan en önemli rahatsızlık doğuştan kalça çıkıklarıdır. Bu durum zamanında tedavi edilmediği takdirde ileri yaşlarda kalçada ağrı ve hareket zorluğuyla birlikte belirgin topallamaya neden olur.
Romatizmal Hastalıklar
İltihaplı veya dejeneratif tip romatizmal hastalıklar kalça ekleminde yapısal bozulmalara yol açar. Erişkin yaşlarda en çok görülen ağrı nedeni kalça eklemindeki kireçlenmelerdir.
Enfeksiyonlar
Vücudun bir başka bölgesinden yayılan veya direkt olarak gelen mikroplar kalça ekleminde iltihaba neden olabilirler.
Tümörler
Meme, akciğer ve prostat kanserleri kalça eklemine yayılıp şiddetli kalça ağrısına neden olabilirler.
Damarsal Nedenler
Kalça kemiklerini besleyen damarların tıkanması veya buraya gelen kan akımının bozulması sonucunda kalça ağrıları ortaya çıkabilir. Yukarıda sıraladığımız durumlarda, önce ağrının nedenini belirlemek gerekir. Bu amaçla ayrıntılı bir klinik muayeneden sonra çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulur. En çok kullanılan görüntüleme yöntemleri klasik röntgen, ultrason, bilgisayar tomografi ve MR’dır.
Tedavi kalça ağrısının nedeni belirlendikten sonra buna yönelik tedaviye başlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi gerekir. Hastalığın akut dönemi geçtikten sonra veya kalça ameliyatına müteakip fizik tedavi ve rehabilitasyona başlamak gerekir. Uygun hastalarda egzersiz tedavileriyle birlikte havuz içi yürüme eğitimi de yaptırılarak iyileşme süresi hızlandırılır.