Pilates sıkılaşmaya yönelik egzersizler olarak biliniyor olsa da aslında uzman bir FİZYOTERAPİST eşliğinde uygulanan KLİNİK PİLATES, duruş bozukluklarından eklem ağrılarına, kronik bel, boyun ve sırt ağrılarına, duruş bozukluğu ile ilişkili birçok iç organ problemlerine, solunum sıkıntısına yol açan hastalıklara (astım v.b) kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde büyük öneme sahip kişiye özel egzersizler bütünüdür.
Klinik pilates standart fizik tedavinin ardından tamamlayıcı olarak da kullanılmaktadır. Herhangi bir hastalığı veya şikayeti olmayan, yalnızca egzersize başlamak isteyen sağlıklı bireylere de muayene sonrasında klinik pilates uygulanabilmektedir. Yumuşak doku romatizması ve obezite hastaları da pilates ile tedavi edilebilmektedir. 30–60 yaş arası uzun yıllar hareketsiz kalmış kişiler de kas-iskelet sistemlerini geliştirmek için pilates programına alınmaktadır.
Klinik Pilates Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Tüm günü masa başında geçiren ofis çalışanlarında, omurganın yanlış kullanımı nedeniyle oluşan sırt ve bel ağrılarında da klinik pilates kullanılmasına rağmen uzman olmayan kişilerin yanlış yönlendirmesi ile kişiler, ciddi zararlar görebilmekteler. Klinik pilates, reformer adı verilen özel bir yatak veya zemin üzerinde yapılmakta olup tüm kaslar aynı anda, dengeli bir şekilde çalışması temeline dayanmaktadır. Pilates programında karın, sırt, bel, kalça ve bacak kasları kuvvetlendirilerek özel nefes teknikleri eşliğinde denge egzersizleri yapılmaktadır. Klinik pilatesten en yüksek faydayı sağlamak için egzersiz programına düzenli devam etmek, sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü büyük önem taşmaktadır. Ayrıca omurgayı ve vücut mekaniğini doğru kullanmak ile ofis ergonomisine özen göstermek de gerekmektedir.
Nasıl Uygulanır?
Klinik pilates, 60 dakikalık seanslarla ve programın etkili olabilmesi için en az dört hafta boyunca, haftada iki-üç gün uygulanmalıdır. Klinik pilates, programı bir doktor veya fizyoterapist eşliğinde, hastanın sağlık sorununa özel olarak planlanmaktadır.